Гуру Песен Популярное
А Б В Г Д Е Ж З И К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Э Ю Я
# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

2014-06-07 ВРEМE МУЗИКE Radio Beograd 2 - радове Тоне Хулбакмо, Јене Вилемарк, Мари Боине, Бауре Гримсдотир, Кирстен Братен Берг, Анбјерг Лиен, Хеиве Арнадотир и група Суден Аика, Адјагас и Менаисет | Текст песни

Жене су готово невидљиве у писаној историји нордијске музике: на ретким местима на којима се појављују, помињу се или као егзотичне или као изузетне. Посматрано кроз историју, непобитно је да су жене у нордијској традицији одувек певале, али ретко када су јавно наступале; изван својих домова, оне су слушале, играле и веселиле се уз музику коју су изводили виолинисти мушкарци; код куће су свирале женске инструменте као што су флаута или цитра; али никада нису биле признаване као музичари у пуном смислу те речи.

Данас су ови стереотипи схваћени као изазов. Нордијске уметнице стоје у првом реду савремене сцене, показујући неупоредив степен музичке аутономије, имају круцијалну улогу као музички интерпретатори и отварају пут ка ширем и плоднијем музичком и уметничком пејзажу.

Управо њима посветили смо данашње Време музике, у којем ћете слушати радове Тоне Хулбакмо, Јене Вилемарк, Мари Боине, Бауре Гримсдотир, Кирстен Братен Берг, Анбјерг Лиен, Хеиве Арнадотир и група Суден Аика, Адјагас и Менаисет.

Аутор емисије је Ивана Комадина

Статистика страницы на pesni.guru ▼
Просмотров сегодня: 1
Видео
Нет видео
-